Blog

3 dingen die je moet weten over de H1 kop en SEO

H1 header kop SEO

De H1 kop, oftewel de eerste kop van een pagina, is het eerste wat bezoekers lezen. Je kan het vergelijken met een krantenkop. In een krant lees je ook niet alle artikelen, behalve de artikelen die jouw aandacht hebben getrokken. Een aantrekkelijke H1 kop zorgt ervoor dat bezoekers jouw webpagina verder willen lezen. Maar hoe belangrijk is de H1 kop eigenlijk voor SEO? Moet ik per se zoektermen in de H1 verwerken? Kan ik meerdere H1 koppen gebruiken op een pagina?

Hoe belangrijk is de H1 kop voor SEO?

Zoals je waarschijnlijk al weet, wordt de vindbaarheid van een pagina bepaald door wel honderden factoren. Een aantal van deze factoren kan iedereen zelf makkelijk aansturen, zoals de paginatitel, meta description en de headers op een pagina, zoals de H1 kop. Is je eerste kop op de pagina niet gewikkeld in een <h1>H1 header</h1>, dan is dat geen ramp. De zoekmachines zullen dan de eerste kop zien als belangrijkste titel van de pagina. Desondanks adviseren we om gebruik te maken van een H1 header.

Moet ik per se zoekwoorden verwerken in de H1 kop?

Goede vraag. Zoals we hiervoor hebben beschreven is de H1 kop één van de rankingfactoren die we zelf volledig kunnen aansturen. Waarom er dan geen gebruik van maken? Ons advies voor een goede H1 kop is om een zo aantrekkelijk mogelijk kop te maken. Een kop die ervoor zorgt dat een bezoeker getriggerd wordt om verder te lezen. Verwerk dus wel de zoektermen in de H1, maar doe dit op een zo natuurlijk mogelijke manier. Voorbeeld: waar zou jij op klikken?

5 tips om een onvergetelijke bedrijfsfeest te organiseren | Bedrijfsnaam

of

Bedrijfsfeest organiseren | Bedrijfsnaam

Kan ik meerdere H1 koppen gebruiken op een pagina?

Soms kan het zo zijn dat door de techniek van de website meerdere H1 koppen worden gecreëerd op één pagina. Zoals eerder aangegeven is de H1 kop de belangrijkste en eerste kop op een pagina. Is het dan niet raar als er meerdere koppen zijn gewikkeld in een H1 header? Ja en nee. Gebruik het liefst één H1 header per pagina. Mocht het zo zijn dat de techniek van de website dit niet toelaat of dat H1 koppen er visueel beter uitzien, maak dan gebruik van meerdere H1 koppen. Google geeft aan dat dit geen probleem vormt.

Conclusie

De H1 kop is een belangrijke kop voor zowel bezoekers als SEO. Zorg voor een aantrekkelijke kop en verwerk de zoekwoorden er op een zo natuurlijk mogelijke manier in. Meerdere H1 koppen op een pagina? Geen probleem, maar liever niet. Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Contactformulier 015 8000243