Blog

4 onmisbare SEO-plugins voor elke WordPress website

WordPress SEO Plugins

Wist je dat ongeveer 20% van alle websites draait op WordPress? De kans dat jouw website ook op WordPress draait is dus erg groot. WordPress is een fantastisch open source CMS waarmee je blogs, bedrijfswebsites of webshops mee maakt. De keuze uit templates en plugins is gigantisch, maar welke plugins zijn belangrijk voor SEO? In dit blogartikel bespreken we welke type plugins elke website nodig heeft voor een goede online vindbaarheid.

  1. Algemene SEO-plugin

Om te beginnen heb je een algemene SEO-plugin nodig. Met een algemene SEO-plugin kun je allerlei SEO-elementen instellen, zoals: de paginatitel, de meta-description, canonical URL’s, het instellen of pagina’s wel of niet geïndexeerd mogen worden, het instellen of de links op een pagina wel of niet gevolgd mogen worden door zoekmachines etc. Kortom: naast het instellen van de SEO-basics, krijg je ook controle over een stukje technische SEO. De meest bekende SEO-plugin is ‘Yoast’. Leuk feitje: hier zit een Nederlands bedrijf achter dat is opgericht door Joost de Valk. Een goed alternatief voor Yoast is de plugin ‘All In One SEO Pack’.

  1. Afbeeldingen optimaliseren plugin

Ten tweede heb je een plugin nodig die de afbeeldingen op jouw website optimaliseert. Afbeeldingen kunnen een grote bestandsformaat hebben en dat gaat ten koste van de laadsnelheid. Hoe groter het bestand, hoe trager je pagina zal laden. Wij adviseren de plugin ‘WP Smush’. Deze plugin zorgt ervoor dat alle afbeeldingen worden verkleind, zonder dat dit zichtbaar ten koste gaat van de kwaliteit van de afbeelding. Daarnaast is het onder andere ook mogelijk om de optie ‘Lazy load’ in te schakelen. Deze optie zorgt ervoor dat een afbeelding pas wordt ingeladen zodra de afbeelding in beeld komt. Dit komt opnieuw ten goede van de laadsnelheid van jouw WordPress website.

  1. Cache plugin

Ten derde heb je een cache plugin nodig. Wat een cache plugin doet en wat alle cache plugins gemeen hebben: er worden statische HTML-pagina’s aanmaakt in plaats van dynamische .php-pagina’s. Caching zorgt ervoor dat de webserver regelmatig terugkerende taken slechts eenmalig hoeft uit te voeren. En dat kan heel veel schelen in de laadtijd van jouw website. De meest bekende cache plugins zijn ‘W3 Total Cache’ en ‘WP Super Cache’.

Wikipedia: cache (tijdelijk geheugen), een opslagplaats waarin gegevens tijdelijk worden opgeslagen om sneller toegang tot deze data mogelijk te maken.

  1. Redirect plugin

Tot slot heb je een redirect plugin nodig. De URL van een pagina moet je niet zomaar wijzigen. Doe je dit wel, dan moet je de oude URL redirecten (doorsturen) naar de nieuwe URL. Dit doe je omdat je ervoor wil zorgen dat bezoekers niet terecht komen op een niet-bestaande (404) pagina. Daarnaast wil je de pagina redirecten om de autoriteit van de oude pagina door te sturen naar de nieuwe pagina. Met een redirect plugin stel je zelf heel eenvoudig redirects in en hoef je hier niet meer om te vragen bij je webbouwer.

Conclusie

De belangrijkste type SEO-plugins die je nodig hebt voor een WordPress website zijn: een algemene SEO-plugin, een plugin voor het optimaliseren van afbeeldingen, een cache plugin en een redirect plugin. Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Óók een website laten maken in WordPress?

Contactformulier 015 8000243