Blog

December 2022 updates

December 2022 Google updates

De feestmaand is in volle gang en Google ook! 2023 wordt weer een turbulent jaar op SEO-gebied en dan kun je maar beter goed voorbereid zijn. Google kondigt deze maand 3 updates aan: helpful content uitrol voor niet-Engelstalige content, infinite scrolling in de zoekresultaten op desktop-apparaten en een link spam update. Wat houden al deze updates in? We bespreken het in dit blogartikel.

  1. Helpful content update

In ons artikel van augustus 2022 kondigden we al de ‘helpful content update’ aan. Deze update startte eind augustus met uitrollen voor uitsluitend Engelstalige websites. Wanneer de update voor niet-Engelstalige websites zou uitrollen werd niet bekend gemaakt, tot nu. 5 december 2022 werd de update aangekondigd en het kan tot twee weken duren voordat de update volledig is uitgerold. Benieuwd wat de helpful content update precies inhoudt en hoe je jouw content kan verbeteren? Lees dan ons artikel ‘Augustus 2022: helpful content update‘.

Helpful content december

2. Infinite scrolling desktop

Infinite scrolling is een trend die we al langer zien, met name bij webshops. Met infinite scrolling hoef je als bezoeker niet meer te navigeren tussen pagina’s, maar kun je blijven scrollen op dezelfde pagina totdat alle resultaten zijn weergegeven. Interaction designers zweren erbij, maar er zitten ook een aantal nadelen aan verbonden. Infinite scrolling is dus niet altijd beter dan scrollen d.m.v. paginering. Lees hier meer over op de website van Nielsen Norman Group.

Zoals je misschien al weet is infinite scrolling al een tijdje toegepast op de mobiele versie van Google. Google kondigt nu aan dat infinite scrolling per december ook wordt toegepast op de desktop-versie van Google. Infinite scrolling is overigens niet 100% infinite op desktop. Je scrolt namelijk door tot de zoekresultaten onderaan pagina 6. Zoals gewoonlijk wordt de update eerst doorgevoerd voor Engelstalige zoekresultaten. Wanneer de update internationaal wordt uitgerold is nog niet bekend.

3. Link spam update

Tot slot kondigde Google op 14 december ook de ‘December 2022 link spam update’ aan. De naam zegt eigenlijk al wat deze update inhoudt: het tegengaan van spamlinks. Spamlinks worden al sinds de geboorte van SEO ingezet om betere posities te verkrijgen in de zoekresultaten. Gelukkig is Google in de loop der jaren ook steeds slimmer geworden, waardoor de nodige websites zijn bestraft vanwege een onnatuurlijk en spammy linkprofiel.

Google geeft tijdens deze update aan dat ‘Spambrain‘ een centrale rol gaat spelen tijdens deze update. Het is voor het eerst dat Google Spambrain inzet bij een link spam update. Hierdoor moet Google nog beter in staat zijn om websites met spamlinks te detecteren en zoals Google zelf zegt “het neutraliseren van de impact van onnatuurlijke links”.

Link spam update

Tot slot

Benieuwd hoe TrafficTree jouw onderneming naar de next level kan tillen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Contactformulier 015 8000243