Blog

Duplicate content check: zo voorkom je een Google penalty

Duplicate content checker

Duplicate content is een veel voorkomende probleem in de SEO-wereld. Duplicate content houdt in dat er content of delen van content op jouw website gekopieerd is van het internet of dat er meerdere pagina’s binnen jouw website dezelfde content bevatten. Sinds de uitrol van Google Panda in 2011 kunnen websites een Google penalty krijgen voor duplicate content. Hiermee probeert Google websitebeheerders te belonen die kwalitatieve content publiceren en kopieerders te straffen. Wel zo eerlijk toch? In dit artikel bespreken we hoe je duplicate content herkent en oplost.

Externe duplicate content

Zijn er pagina’s op jouw website gekopieerd van andere websites op het internet? Dat is makkelijk op te lossen. Met de tool Copyscape achterhaal je gemakkelijk of er sprake is van externe duplicate content. Indien er pagina’s of delen van pagina’s gekopieerd zijn van andere websites, dien je je eigen pagina’s aan te passen en uniek te maken. Als dit geen mogelijkheid is, is het verstandig om de pagina’s te verwijderen.

Interne duplicate content

Interne duplicate content komt regelmatig voor op websites en vaak ontstaat dit probleem onbewust. Het oplossen van interne duplicate content is dan ook iets ingewikkelder dan bij externe duplicate content. Hoe ontdek je interne duplicate content en hoe los je het op?

  1. Met de tool Siteliner speur je gemakkelijk interne duplicate content op. Siteliner controleert in hoeverre pagina’s op jouw website met elkaar overeenkomen.
  2. Log in op Google Search Console. Ga naar Zoekopmaak –> HTML-verbeteringen. Zijn er pagina’s met dubbele title tags en dubbele meta tags? Dit kan betekenen dat er sprake is van duplicate content of dat je landingspagina’s niet uniek genoeg zijn.
  3. Check of de non-www versie van jouw website redirect naar de www-versie (of andersom). Indien dit niet het geval is, behandelt Google jouw website als twee verschillende websites waardoor er onbewust duplicate content ontstaat.
  4. Heb je twee verschillende pagina’s die zo goed als identiek zijn aan elkaar, maar op net andere zoektermen zijn getarget (bijvoorbeeld ‘online kapstokken kopen’ en ‘kapstokken bestellen’)? Dan doe je er goed aan om de pagina’s samen te voegen, omdat Google de intentie van de zoekwoorden begrijpt. Doe je dit niet, dan conflicteren de pagina’s met elkaar en ben je niet alleen aan het concurreren met je concurrenten, maar ook met jezelf.
  5. Als er bepaalde content op jouw website beschikbaar is vanuit meerdere url’s, ontstaat er ook duplicate content. Voorbeeld: www.voorbeeld.nl/hallo en www.voorbeeld.nl/archief/hallo.

Zoals je in het bovenstaande voorbeeld kunt zien is de pagina ‘hallo’ bereikbaar vanaf twee verschillende url’s. Hoe los je dit op?

  • Verwijder de url’s die duplicate content veroorzaken;
  • Redirect de pagina’s die duplicate content veroorzaken naar de goede pagina middels een 301-redirect. Hierdoor worden de dubbele pagina’s meteen doorverwezen naar de juiste pagina;
  • Zet de pagina’s die duplicate content veroorzaken op ‘noindex’. Hierdoor indexeert Google deze pagina’s niet en worden de url’s ook niet opgenomen in de zoekresultaten.
  • Met een canonical tag geef je als het ware een voorkeurs-url op bij Google. Stel op de pagina die je wilt laten indexeren door Google een canonical tag in naar de pagina zelf. Op de pagina’s die duplicate content veroorzaken stel je een canonical tag in naar pagina die geïndexeerd moet worden. Deze techniek kun je zelfs gebruiken als je gebruik maakt van verschillende domeinen.

Conclusie

Duplicate content kan leiden tot kleine problemen, zoals het beperken van je crawlbudget en het verdelen van linkjuice. Echter, het kan ook leiden tot een Google penalty. Doorgaans geldt de penalty alleen voor de pagina’s die duplicate content veroorzaken, maar in zeldzame gevallen kan het leiden tot een penalty voor de gehele website. Zorg er dus voor dat je altijd kwalitatieve en unieke content publiceert op je website. Heb je hulp nodig bij het identificeren en/of oplossen van duplicate content op jouw website? Neem dan contact met ons op of bekijk onze SEO-diensten.

Contactformulier 015 8000243