Blog

Mobile first indexing: is jouw website er klaar voor?

Mobile index first

In mei 2016 rolde Google een update uit waarbij mobielvriendelijke websites een nóg grotere rol spelen als rankingfactor. Op 4 november 2016 kondigde Google aan om te experimenteren met het eerst indexeren van mobiele websites. Niet geheel onlogisch, want vandaag de dag maken meer mensen gebruik van hun smartphone dan een PC wanneer ze iets opzoeken via Google. Op 26 maart 2018 kondigde Google aan dat ze, na anderhalf jaar experimenteren, van start zijn gegaan met het uitrollen van mobile first indexing. Wat houdt mobile first indexing precies in en is jouw website hier klaar voor?

Wat is mobile first indexing?

Mobile first indexing houdt in dat Google voortaan eerst de mobiele versie van je website indexeert in plaats van de desktop versie. Dat houdt ook in dat Google de mobiele website als graadmeter gebruikt om je website te rangschikken in de Google zoekresultaten. Heb je een snelle mobielvriendelijke website? Dan maak je kans op een goede zichtbaarheid in Google. Is je website niet mobielvriendelijk? Dan scoort je website niet alleen lager in de mobiele zoekresultaten, maar óók in de desktop zoekresultaten.

Groei aan mobiele gebruikers

Dat Google nu definitief mobile first indexing uitrolt, heeft te maken met de enorme groei aan mobiele gebruikers. Onderzoek van SimilairWeb wijst uit dat er tegenwoordig meer mobiele dan desktop gebruikers zijn. Deze groei lijkt zich voort te zetten. Ondanks dat de groei aan mobiele gebruikers in opmars is, kunnen we desktop gebruikers niet zomaar aan de kant zetten. Het bouncepercentage op desktopapparaten is lager, de gemiddelde bezoektijd is langer en er worden gemiddeld meer pagina’s per sessie bezocht.

Ben je benieuwd naar de mobiele vs desktopgebruikers op jouw website? Log in op Google Analytics –> Doelgroep –> Mobiel –> Overzicht.

Wat te doen?

  1. Zorg voor een ijzersterke mobiele website. Heb je zo je best gedaan om meer online traffic te generen, haken ze af omdat je website niet mobielvriendelijk is. Zonde! Zorg daarom voor een ijzersterke mobiele website. Dit doe je natuurlijk niet alleen om beter te scoren in de zoekresultaten. Je wilt je websitebezoekers zo goed mogelijk kunnen bedienen. Controleer hoe mobielvriendelijk jouw website is met de mobielvriendelijke test van Google.
  2. Zorg voor een supersnelle website. Hoe sneller jouw website laadt, hoe beter. Dit is niet alleen een rankingpunt, ook leidt een snelle website tot tevreden bezoekers. Langzame websites behoren zelfs tot één van de grootste ergernissen van websitebezoekers. Controleer de laadtijd van jouw website met de Pagespeed Tool van Google en Pingdom en volg de adviezen op om de laadtijd te verbeteren.
  3. Zorg voor sterke landingspagina’s. Hoe beter de kwaliteit is van jouw landingspagina’s, hoe groter de kans dat bezoekers  langer op je website blijven én converteren. Schrijf een pakkende kop, plaats een opvallende call to action op de pagina, zorg dat jouw content makkelijk leest en maak het visueel door het gebruiken van afbeeldingen, video’s, infographics etc.

Tot slot, vergeet niet dat mobile first indexing slechts één van de zoveel factoren is dat bepaalt hoe goed jouw website scoort in Google. Met alleen een mobielvriendelijke website ben je er nog niet. Om goed te scoren in Google moet het totaalplaatje kloppen, zodat je nog meer organische bezoekers naar je website kunt genereren. Ben je benieuwd wat TrafficTree voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

Contactformulier 015 8000243