Blog

Juni 2019: Google diversity update

Google diversity update

Google kondigde op 6 juni een kleine zoekmachine-update aan: de zogenaamde Diversity update. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een update die moet zorgen voor meer diversiteit in de zoekresultaten. Heb je weleens ergens op gezocht in Google en kwam je verschillende resultaten tegen van dezelfde website? Het doel van de update is om niet vaker dan 2 keer dezelfde website te tonen voor een bepaalde zoekopdracht.

Meer diversiteit in de zoekresultaten

Nadat er veel is geklaagd over dat websites soms meerdere keren werden getoond bij een zoekopdracht, heeft Google besloten om hier iets mee te doen. Op deze manier wordt zogenaamde ‘zoekmachine-dominantie’ voorkomen en ontstaat er meer variatie in de zoekresultaten. Bij bepaalde zoekopdrachten zie je soms 2 keer dezelfde website op de eerste pagina staan. In sommige gevallen staat dezelfde website wél 3 of 4 keer op pagina 1 in Google. De update moet ervoor zorgen dat dit wordt terug gedrongen naar maximaal 2 keer.

Maar..

Google wil de regel van maximaal 2 keer getoond worden in de zoekresultaten niet garanderen. Wanneer het relevant is om een website meerdere keren te tonen, dan kan dat nog steeds. Dit zal voornamelijk voorkomen bij branded search zoekopdrachten.

Google diversity update tweet

Hoe zit het met subdomeinen?

Goede vraag, want kan je deze update niet omzeilen met subdomeinen? Nee in principe niet. Google geeft aan dat het subdomeinen behandelt als onderdeel van het hoofddomein. Is je blog bijvoorbeeld gepubliceerd op een subdomein (www.blog.jouw-website.nl), dan wordt dit beschouwd als onderdeel van het hoofddomein (www.jouw-website.nl).

Moet ik me zorgen maken na deze update?

Nee, wat ons betreft niet. Het is een kleine update, maar wel één die ervoor zorgt dat de zoekresultaten verbetert worden voor de bezoeker. Het zal ook niet vaak voorkomen dat een website vaker dan 2 keer in de zoekresultaten verschijnt. Zo wel, dan is de kans groot dat het gaat om een branded search zoekopdracht of een zoekopdracht waar weinig relevante zoekresultaten voor zijn. Bekijk eens onze SEO-diensten.

Contactformulier 015 8000243