Blog

Linkattributen: wat zijn het en wat kan je ermee?

Google linkattributen

Linkattributen zijn attributen die je mee kunt geven aan links. Met zo’n attribuut kun je aan browsers en zoekmachines instructies geven hoe zij met de links om moeten gaan. Marketeers weten precies wat de functie is van deze attributen, maar in dit artikel geven we inzicht aan ondernemingen en website-bouwers (en andere geïnteresseerden) wat de linkattributen inhouden en in welke scenario’s je ze toepast.

Welke linkattributen bestaan er?

Nofollow

De nofollow tag is de meest bekende linkattribuut die we kennen. Met een nofollow tag geef je letterlijk aan dat de link niet ‘gevolgd’ mag worden door de zoekmachines. Alle externe links die verwijzen naar jouw website kan je zien als een stem. Nofollow links tellen echter niet mee als een stem, waardoor de link niet bijdraagt aan de online autoriteit van jouw website.

Nofollow linkattribuut

In de volgende situaties geef je een nofollow tag aan een link:

  • Links naar onbetrouwbare websites.
  • Betaalde/gesponsorde links.
  • Affiliate links.
  • Links naar pagina’s waar zoekmachine-crawlers geen toegang tot hebben.

Noopener

Het linkattribuut ‘noopener’ zien we voornamelijk bij WordPress-websites. De noopener tag wordt gebruikt vanwege beveiligingsmaatregelen. In theorie kan het zo zijn dat de website waar je naar linkt toegang krijgt tot het ‘window.opener’ object. Op deze manier zouden hackers toegang kunnen krijgen tot het geopende tabblad op jouw website. In de praktijk is de kans erg klein dat je website op deze manier wordt gehackt, maar toch kan het als website-bouwer verstandig zijn om uitgaande links standaard de noopener tag mee te geven. WordPress doet dit automatisch voor je.

Noopener linkattribuut

Noreferrer

Het linkattribuut ‘noreferrer’ zien we ook voornamelijk terug bij WordPress-websites. De noreferrer tag zorgt ervoor dat verwijzingsinformatie van een bezoeker die klikt op de link niet wordt doorgestuurd. Denk aan informatie als browser, besturingssysteem, regio etc. Noreferrer werkt op browserniveau en heeft dus geen invloed op de zoekmachines. In WordPress wordt de noreferrer tag ook automatisch aangemaakt.

Noreferrer linkattribuut

Nieuwe linkattributen: ‘sponsored’ en ‘ugc’

In september 2019 heeft Google twee nieuwe linkattributen in het leven geblazen, namelijk ‘sponsored’ en ‘ugc’.

Sponsored

Deze nieuw linkattribuut is een vervanging voor nofollow links, maar alleen bij betaalde/gesponsorde links. Google geeft aan dat de nofollow tag nog steeds gebruikt kan worden voor gesponsorde links, maar het heeft de voorkeur om de nieuwe tag ‘sponsored’ te gebruiken.

Ugc

Deze tag is bedoeld om spammers aan te pakken. De ugc-tag gebruik je bij links waar je als webmaster weinig tot geen invloed op hebt. Denk aan reacties op artikelen of forumberichten. Op deze manier kan reactiespam worden voorkomen.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn we van 3 naar 5 linkattributen gegaan. De linkattributen hebben allemaal een eigen functie en kunnen in verschillende scenario’s worden toegepast. Echter is het niet noodzakelijk om één van de linkattributen te gebruiken. Wanneer de attributen niet van toepassing zijn, dan gebruik je ze ook niet. Wanneer het wél van toepassing is, dan moet je ze wel toepassen en is het dus ook belangrijk voor je SEO. Mocht je naar aanleiding van dit artikel toch nog vragen of hulp nodig hebben, neem dan contact met ons op.

Contactformulier 015 8000243