Blog

Méér klanten trekken naar jouw fysieke winkel via SEO

Meer klanten trekken naar jouw winkel via SEO 1

Hoe krijg ik meer klanten in mijn fysieke winkel? Een veelgestelde vraag onder lokale ondernemers. Er zijn talloze manieren om meer klanten te trekken naar jouw winkel. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een opvallende etalage, het versturen van huis-aan-huis folders, het organiseren van een promotie etc. Een onderschatte en veel vergeten manier om meer klanten in jouw winkel te krijgen is via SEO. Hoe? Dat leggen we uit in dit blogartikel. Dit blogartikel is naast lokale winkels ook van toepassingen op ondernemers met een kantoor of praktijk.


Zichtbaar via SEO vs fysieke zichtbaarheid

Laten we beginnen bij het begin: wat is SEO? SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. Met SEO kunnen we meer bezoekers genereren naar jouw website. Hierbij is het dus zeer belangrijk dat je website goed zichtbaar is voor jouw doelgroep. Dit is goed vergelijkbaar met de fysieke zichtbaarheid van jouw winkel. Heb je een winkel op een A-locatie of is je winkel moeilijk vindbaar? Is je winkel wel gelegen op een plek waar jouw doelgroep zich bevindt? Stel je hebt een kledingwinkel. De meest slechte locatie voor je winkel die je dan kan kiezen is een industrieterrein. Niet alleen moeilijk vindbaar, maar ook zal jouw doelgroep daar niet naartoe gaan om te shoppen.

Online zichtbaarheid begint met een website

Om online zichtbaar te zijn met je onderneming moet je om te beginnen een website hebben. Veel lokale ondernemers hebben überhaupt geen website. Andere ondernemers hebben wel een website, maar puur als visitekaartje. Dat is al beter dan niets, maar je laat een enorme kans liggen door niet te investeren in een professionele website en SEO. Het biedt je een unieke mogelijkheid om je concurrenten een stap voor te zijn. De meeste lokale ondernemers zullen geen complexe websites nodig hebben en daarom hoeft het laten maken van een website ook niet duur te zijn. Als je een website door ons laat maken, ben je er zeker van dat je website SEO-proof en getarget op jouw doelgroep is.

Van website-bezoeker naar klant in de winkel

Stel je hebt een naaiatelier in Delft. Als we Googlen op ‘naaiatelier Delft’, dan zien we het volgende:

Winkelbezoekers via SEO

De bovenstaande websites komen als eerste naar voren als we zoeken op ‘naaiatelier Delft’. Wat ons meteen opvalt is dat alleen de websites op positie 1 en 2 ook daadwerkelijk een naaiatelier zijn uit Delft. Positie 7, Naaicenter.nl, blijkt gevestigd te zijn in Den Hoorn (naast Delft). Positie 3 tot en met 6 zijn algemene websites. Met deze korte analyse kunnen we direct concluderen dat we met een goede website en SEO-strategie op den duur in ieder geval een positie 3 kunnen bemachtigen. Er zoeken maandelijks gemiddeld 70 mensen op ‘naaiatelier’ Delft. Door met dit zoekwoord goed zichtbaar te zijn in Google, kunnen we mogelijk deze 70 mensen doorsturen vanuit de website naar de fysieke winkel. Hierbij is het wel belangrijk dat de website professioneel is en met duidelijke informatie erop, want anders haken je potentiële klanten waarschijnlijk alsnog af.

Genereer nóg meer bezoekers

Stel we zijn op den duur goed zichtbaar geworden met het hoofdzoekwoord ‘naaiatelier Delft’. Dat is een mooi resultaat, maar laten we eens kijken naar de diensten van een naaiatelier. Een naaiatelier biedt onder andere de volgende diensten aan: kledingreparatie, het vermaken van kleding en het stomen van kleding. Wij brengen vervolgens in kaart wat het online zoekgedrag is van deze doelgroep, zie het overzicht hieronder:

Zoekwoordenonderzoek SEO

Op basis van dit korte zoekwoordenanalyse zien we kansen om ook zichtbaar te worden op de zoektermen ‘kledingreparatie Delft’ en ‘ kleding vermaken Delft’. ‘Stomerij Delft’ behoort zeker ook tot de mogelijkheden, maar dit zal gezien de concurrentie een stuk lastiger worden. Nu gaan we opeens niet alleen concurreren met alle naaiateliers uit Delft, maar ook met alle stomerijen uit Delft. Door te targetten op verschillende zoektermen, creëren we als het ware meer ingangen naar de website. Een alternatief om organisch (via SEO) goed zichtbaar te zijn in Google, is adverteren in Google door middel van Google Ads. Voor concurrerende zoektermen is Google Ads uitermate geschikt voor lokale ondernemers, maar in de ideale situatie zet je beide kanalen in. Op deze manier zorg je voor een dominante online positionering en kunnen jouw potentiële klanten bijna niet meer om jou heen.

Google Mijn Bedrijf

Tot slot kun je, als onderdeel van je SEO-strategie, meer klanten naar je winkel trekken via Google Mijn Bedrijf. Wanneer je zoekt in Google op lokale zoektermen, zoals naaiatelier Delft, dan zul je meestal een Google Maps kaart te zien krijgen. Dat ziet er als volgt uit:

Google Mijn Bedrijf SEO

Uit Google Maps blijkt dat er 10 naaiateliers zijn in Delft. In de praktijk zullen dit er echter meer zijn, omdat niet alle concurrenten een Google Mijn Bedrijf profiel hebben aangemaakt en/of niet goed hebben ingericht. Er worden 3 bedrijven direct weergegeven in de zoekresultaten, zoals je in de afbeelding hierboven kunt zien. Opvallend is dat ‘Kledingreparatie De Hoven’ organisch ook goed zichtbaar is. We zagen eerder namelijk al dat deze naaiatelier organisch op plek 2 staat met het zoekwoord ‘naaiatelier Delft’. Op plek 1 staat Zahrakleermaker.nl, maar deze naaiatelier zien we niet terug bij de 3 resultaten in het Google Mijn Bedrijf overzicht. Een gemiste kans! De zichtbaarheid in Google Mijn Bedrijf wordt onder andere bepaald door de mate waarin jouw profiel is geoptimaliseerd, je reviews in Google Mijn Bedrijf en de locatie van de zoeker.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen ligt er een enorme kans voor lokale ondernemers met een winkel, kantoor of praktijk om meer klanten naar de fysieke locatie te trekken via SEO. We hebben je in een praktijkvoorbeeld laten zien hoe een lokale naaiatelier uit Delft meer klanten naar de winkel kan krijgen door middel van een professionele website, SEO en eventueel Google Ads. Benieuwd hoe we jouw lokale onderneming kunnen helpen? Neem dan gerust contact met ons op!

Contactformulier 015 8000243