Blog

SEO backlinks: hoe herken je slechte backlinks?

Slechte backlinks

Online autoriteit opbouwen is een onmisbaar onderdeel binnen SEO. Hoe meer kwalitatieve backlinks er verwijzen naar jouw website, hoe meer autoriteit je website krijgt en des te groter de kans is dat je website goed vindbaar wordt in de zoekmachines. Backlinks zijn niets meer dan links die naar jouw website verwijzen. Stel, een bekende nieuwswebsite heeft iets over jouw bedrijf geschreven en in het artikel staat er ook een link naar je website? Dan heb je goede backlink te pakken! Staat jouw website daarentegen op een vage buitenlandse website waar je niets vanaf weet? Dan heeft zo’n backlink waarschijnlijk geen waarde en kan het je zelfs meer kwaad dan goed doen.

Hoe ontstaan slechte backlinks?

Spamlinks ontstaan vaak natuurlijk en zonder dat je het doorhebt is het linkprofiel van je website vervuild. Daarnaast kan het ook zijn dat je SEO-partner backlinks heeft ingekocht van lage kwaliteit. In zeldzame gevallen kan het zelfs voorkomen dat concurrenten jouw website plaatsen op spammy websites of dat een andere willekeurige partij het op jou heeft gemunt. Omdat backlinks niet zichtbaar zijn op de voorgrond, kan het goed zijn dat je je totaal niet bewust bent van een vervuild linkprofiel.

Hoe herken je slechte backlinks?

  • Websites die enkel en alleen worden gebruikt voor SEO-doeleinden. Je herkent ze gelijk. Dit zijn vage websites en vaak opgekochte domeinnamen die in het verleden wat autoriteit hebben opgebouwd. Nu worden ze gebruikt om er maar zoveel mogelijk links op kwijt te kunnen. De meeste van dit soort websites hebben geen of bijna geen websitebezoekers en dat is een teken dat zo’n website weinig waarde heeft.
  • Websites die niet gerelateerd zijn aan jouw producten en/of diensten. Stel, je hebt een administratiekantoor en je website staat vermeld op een website over voedingssupplementen. Er is totaal geen correlatie tussen de beide onderwerpen, dus de kans is vrij groot dat het hier gaat om een spamlink.
  • Vage buitenlandse websites. Is jouw website uitsluitend gericht op de Nederlands markt, maar sta je toch vermeld op verschillende buitenlandse websites? Check dan goed om wat voor website het gaat en of er een logische verklaring te vinden is waarom je op zo’n website vermeld staat. In de meeste gevallen gaat het om spamlinks.
  • Adult websites. Staat jouw website vermeld op 18+ websites terwijl jouw bedrijf daar niets mee te maken heeft? Spamlink!
  • SEO-artikel websites. In het kader van contentmarketing kun je artikelen publiceren op andere websites. Maar doe dit niet op de typische SEO-artikel websites! Je herkent ze meteen en ze zullen je vrijwel niets opleveren. Enkele voorbeelden: eengratisartikelplaatsen.nl, 300woorden.nl, artikelen.net etc. Zoals je ziet zijn de links niet klikbaar gemaakt, waardoor deze SEO-artikel websites geen backlink krijgen vanuit TrafficTree 😊

Hoe vind ik deze potentiële spamlinks?

Door een analyse te doen van het linkprofiel van je website, kan je potentiële spamlinks opsporen. Er zijn verschillende tools die je hiervoor kunt gebruiken. Van gratis tot betaald. De meeste gratis linkprofiel checkers zullen echter maar beperkte informatie geven. Om het kaf van het koren te scheiden, checken we bij TrafficTree o.a. het volgende:

  • Wat is de autoriteit (DA) van de website waarop je vermeld staat?
  • Wat is de Trust flow en Citation Flow van de website waarop je vermeld staat?
  • Hoeveel backlinks per domein verwijzen er naar jouw website?

Dit zijn een aantal technische indicatoren waarmee we, afhankelijk van de grootte van het linkprofiel, spamlinks vrij snel kunnen opsporen. Echter zeggen deze indicatoren niet alles en om er zeker van te zijn dat we te maken hebben een spamlink, controleren we deze links ook handmatig.

Hoe kom ik van de spamlinks af?

Spamlinks kunnen je website veel schade aanbrengen, omdat het namelijk kan leiden tot een Google Penquin penalty. Dit is een straf van Google om zoekmachine manipulatie tegen te gaan met als gevolg dat je website gedeeltelijk of helemaal niet meer zichtbaar is in Google. Als je eenmaal een Google penalty te pakken hebt, kan het erg lastig zijn om daar weer vanaf te komen. Voorkomen is beter dan genezen.

Nadat alle spamlinks in kaart zijn gebracht, kan je contact opnemen met de webmaster van de betreffende websites om de links te laten verwijderen. Mocht dit niet baten, dan kun je de spamlinks indienen via de Google Disavow Tool. Dit is echter een geavanceerde functie van Google en bij het niet juist gebruik maken van deze tool, kan je je eigen website nog meer schade toebrengen!

Hulp nodig?

Heb je het vermoeden dat jouw website te maken heeft met slechte backlinks of wil je dit laten controleren? Neem dan contact met ons op, zodat we jouw webstite weer kunnen helpen aan een gezond linkprofiel!

Contactformulier 015 8000243